Szilva-bodzabogyó

 

Javapetlyn_szilvabodzasolt bolti árak: 

100ml   850,-Ft

250ml   1650,-Ft

Illatában előbb a bodza érvényesül, majd felfedezhetőek benne aszalt szilvás jegyek. Ízében megjelenik a szilva, de mellette vegetális és borsos.

Felhasználása:

Nem kell elhagynia, kicserélnie jól bevált receptjeit, ahhoz, hogy izgalmasabbá tegye ételeit!
A régi, jól bevált rutinhoz adjon pár evőkanál megfelelő ízű ecetet…

Mártások fűszere:

Erdei gyümölcs, meggy és vadas mártásunkba belecsempészhetjük az erdő ízét ha 1-2 teáskanál gyümölcsborecetet teszünk hozzá. Ekkora mennyiségben nem érződik az ecet szúróssága, viszont pikánssá teszi azt.

Aszalt szilva és édes-savanyú mártáshoz kiválóan használható.

Fűszer a főzéshez:

Mézes ketchupos pácot fűszerezhetjük 1-2 evőkanál Faeper, Kökényes vagy Szilva-bodza ecettel. Amellett, hogy az ecet puhítja a húst, halványan megjelennek a gyümölcsök ízei.

4 ek. ketchup, 2 ek. méz, só, bors, 2 ek. gyümölcsborecet. Ezt a pácot lehet használni csirkeszárny, csirkecomb illetve oldalas elkészítésénél.

Bablevesünket különlegessé tehetjük, ha főzés közben 3-4 evőkanál szilva-bodzabogyó ecetet teszünk bele. Ízét édeskés irányba változtatja meg, és  csodálatosan belecsempészi az aszalt szilva ízét.

Paradicsommal készülő ételekhez kiválóan passzoló fűszer.

Sóval, borssal elősütött gomba alá, a serpenyőbe  1 evőkanál szilva-bodzabogyó ecetet öntünk épp csak annyit, hogy az gyorsan elpárologjon, és a gőze enyhén átjárja a gombát, ezt 3-4-szer ismételjük.  Az ecet gyorsan besűrűsödik, szárazanyag-tartalma kissé karamellizálódik, és csodás mélybarna színt kap, más fűszerrel ilyen ízt nem lehet elérni.

Rántott halat pikánssá tehetjük, ha közvetlenül fogyasztás előtt meglocsoljuk kevés Szilva-bodza gyümölcsborecettel.

Ajvár ízét teltebbé teszi.

Saláták fűszere:

Lilahagyma  és paradicsom salátához csodálatosan passzol a Kökényes és Szilvás ecet.

A párolt vöröskáposztának és céklának nagyon jól áll a szilva és a bodzabogyó  íze.

Bab és lencse salátánkat nemcsak ízletesebbé, de könnyebben emészthetővé is teszi az ecet, mert az ecetsav segít a fehérjék lebontásában.

Sült paprika salátához kiváló.

Pácok fűszere:

  • Gyors pác vad, marha és sertés húsokhoz:

Egyenlő mennyiségű olajat (lehet ízesített is, pl.: szarvasgombás, kakukkfüves, stb…), eldolgozunk ugyanannyi savas anyaggal, Kökényes, Alma-birs, Szilva-bodza vagy Faeper gyümölcsborecettel.
Ebbe forgatjuk meg az előkészített hússzeleteket, és 2-6 órára hűtőbe tesszük. Pácolás után a megszokott recept szerint dolgozunk tovább.

Az olaj megőrzi a hús nedvességét, az ecet sava puhítja, íze pedig fűszerezi azt.

  • Vizes-ecetes pác vad húsokhoz

A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál érdemes pácolást alkalmaznunk:
1,5 liter vizet 1,5 dl 5%-os Kökényes, Szilva-bodzás vagy Alma-birs gyümölcsborecettel, 40 dkg vegyes, felaprózott leveszöldséggel, 1 nagy fej vöröshagymával, 3-4 gerezd fokhagymával, 1-2 babérlevéllel, 1 kávéskanál szemes borssal, 1-1 kávéskanál borókabogyóval, korianderrel és 1 teáskanál sóval 1 órán át csendesen főzünk, majd hagyjuk hidegre hűlni. A lét, az előkészített húsra szűrjük. Ne használjunk túl nagy tálat, mert a páclének teljesen el kell lepnie a húst! A lefedett edényt 2-3 napra hűtőbe tesszük. Naponta átforgatjuk, azután a megszokott recept szerint dolgozunk vele tovább. Ezalatt a hús szaftosodik, puhul. Marha és disznó hús előkészítésénél is használhatjuk ezt a pácot.

Steak marinád:  3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz, 6 ek olaj, 1 ek worcester szósz, 1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors.

Vinaigrette, ami lehet salátaöntet, mártás, szósz…

A vinaigrette ma is sokfelé használatos a legegyszerűbb portugál halászvendéglőtől a Michelin-csillagos nagypolgári éttermekig. Lényege az, hogy ecetet valamilyen olajjal vagy más zsiradékkal homogén emulzióvá keverünk.
Arányok:
• 100 ml gyümölcsborecet
• 3-400 ml olívaolaj (vagy neutrálisabb olaj, pl. kukorica, szőlőmag, napraforgó, olvasztott vaj, vagy más zsiradék)
• 1-2 ek dijoni mustár
• 2-3 csipet só (a mustár mennyiségétől függően)
Az emulziót többféleképpen készíthetjük.
1. Keverőtálban habverővel összekeverjük a borecetet, a sót és a mustárt. Az olajat apránként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett, míg szép krémes öntetet nem kapunk.
2. Használhatunk turmixgépet is. Ez esetben 10-15 másodpercig turmixoljuk az ecetet, a sót, a mustárt, s apránként hozzáadagoljuk az olaj felét. Ezután áttöltjük a keverőtálba, és az olaj másik felét már habverővel, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá. Befőttesüvegben tartjuk. Ha szétválik az emulzió, összerázzuk.
3. Készíthetjük eleve befőttesüvegben: a hozzávalókat egyszerűen összerázzuk, azonnal használjuk (az emulzió így nem lesz olyan tartós, mint az előző két módszerrel).

 

Élettani hatása:

Szilva

A szilva több okból kifolyólag is nagyon hasznos tápláléka szervezetünknek. Elsősorban hashajtó és székletszabályozó tulajdonsága ismert. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz, és az egyik legjobb vértisztítónk. Csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét, és a reumások panaszait. Jótékonyan hat a vese- és májbetegek számára.

B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is jótékonyan hat. Fogyókúra során megköti a fölösleges zsírt. Kifejezetten nyugtató hatású. Kiváló C-vitaminforrás, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid.

Bodzabogyó:

Gazdag C-vitaminban, tartalmaz továbbá A-, B- vitamint, folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket.

Vértisztító, serkentőszer, és kiválóan gyógyítja a reumatikus megbetegedéseket. Nagyobb mennyiségben fogyasztása hashajtó hatású így székrekedés ellen kiválóan alkalmazható. Antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.

 

A fenti leírás nem teljes, eddigi tapasztalatainkat tükrözi. Ne szabjon Ön se határt kreativitásának, mert lelket visz az ételbe, az életbe. Üdvözlettel, Péter és Linda