Alma-birs

petlyn_almabirsJavasolt bolti árak: 

100ml   700,-Ft
250ml   1300,-Ft

 

Fele-fele arányban tartalmazza a kétféle almabort, mégis intenzíven megjelenik benne a birs.

Felhasználási javaslatok:

Nem kell elhagynia, kicserélnie jól bevált receptjeit ahhoz, hogy izgalmasabbá tegye ételeit!
Csak annyit kell tenni, hogy a régi rutinhoz adjon pár evőkanál megfelelő ízű ecetet…

Refritálás fűszere:

Refritálásnak nevezik azt a spanyol halsütési eljárást, amely során a már fűszeres olajon elősütött hal alá, a serpenyőbe kevés öreg almaborecetet öntenek, épp csak annyit, hogy az gyorsan elpárologjon, és a gőze enyhén átjárja a húst. Az ecet gyorsan besűrűsödik, szárazanyag-tartalma kissé karamelizálódik, az étel ettől lesz különleges.  Ezt az eljárást gombánál is alkalmazhatjuk.

Az almaecet egyébként a lapon sütésnél is beválik  ha a forró lapot két sütés között kevés bor- vagy almaecettel meglocsoljuk, majd az ecetet hagyjuk elpárologni, az ezután sütött hús finom aromát kap.

Saláták fűszere:

A krumpli salátát 1-2 ek. birs ecet különlegessé teszi.
Friss káposztasalátánkhoz, fejes és cékla salátánkhoz nagyon jól illik a birsalma  zamata, ezért az ecetes levéhez tehetünk 1-2 ek. gyümölcsborecetet, sokkal ízletesebb lesz .
Házilag készült reszelt tormához és csalamádéhoz remekül illik a birses ecet.

Fűszer a főzéshez:

Töltött káposzta, tökfőzelék, ecetes hal, Stroganoff módra készülő ételek, burgonyaleves kiváló fűszere az Alma-birs borecet, és csak 1-3 evőkanál kell belőle.

Pácok fűszere:

  • Gyors pác vad, marha és sertés húsokhoz:

Egyenlő mennyiségű olajat (lehet ízesített is, pl.: szarvasgombás, kakukkfüves, stb…), eldolgozunk ugyanannyi savas anyaggal, Kökényes, Alma-birs, Szilva-bodza vagy Faeper gyümölcsborecettel.
Ebbe forgatjuk meg az előkészített hússzeleteket, és 2-6 órára hűtőbe tesszük. Pácolás után a megszokott recept szerint dolgozunk tovább.

Az olaj megőrzi a hús nedvességét, az ecet sava puhítja, íze pedig fűszerezi azt.

  • Vizes-ecetes pác vad húsokhoz:

A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál érdemes pácolást alkalmaznunk:

1,5 liter vizet 1,5 dl 5%-os Kökényes, Szilva-bodzás vagy Alma-birs gyümölcsborecettel, 40 dkg vegyes, felaprózott leveszöldséggel, 1 nagy fej vöröshagymával, 3-4 gerezd fokhagymával, 1-2 babérlevéllel, 1 kávéskanál szemes borssal, 1-1 kávéskanál borókabogyóval, korianderrel és 1 teáskanál sóval 1 órán át csendesen főzünk, majd hagyjuk hidegre hűlni. A lét, az előkészített húsra szűrjük. Ne használjunk túl nagy tálat, mert a páclének teljesen el kell lepnie a húst! A lefedett edényt 2-3 napra hűtőbe tesszük. Naponta átforgatjuk, azután a megszokott recept szerint dolgozunk vele tovább. Ezalatt a hús szaftosodik, puhul. Marha és disznó hús előkészítésénél is használhatjuk ezt a pácot.

 

Fröccs alap:

Gyümölcsboreceteink kiváló fröccs alapok. Igazán frissít, egészséges és alkoholmentes!

1 – 1.5 cl gyümölcsborecet és 2 dl jéghideg szódavíz.

Segíti a máj működését, serkenti az anyagcserét, fokozza a bélműködést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és elősegíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Ezenkívül csillapítja az éhségérzetet, szabályozza a szervezet vízháztartását, nem utolsó sorban pedig segíti a zsírok lebontását, illetve gátolja a lerakódásukat.

 

Vinaigrette, ami lehet salátaöntet, mártás, szósz…

A vinaigrette ma is sokfelé használatos a legegyszerűbb portugál halászvendéglőtől a Michelin-csillagos nagypolgári éttermekig. Lényege az, hogy ecetet valamilyen olajjal vagy más zsiradékkal homogén emulzióvá keverünk.
Arányok:
• 100 ml gyümölcsborecet
• 3-400 ml olívaolaj (vagy neutrálisabb olaj, pl. kukorica, szőlőmag, napraforgó, olvasztott vaj, vagy más zsiradék)
• 1-2 ek dijoni mustár
• 2-3 csipet só (a mustár mennyiségétől függően)
Az emulziót többféleképpen készíthetjük.

  1. Keverőtálban habverővel összekeverjük a borecetet, a sót és a mustárt. Az olajat apránként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett, míg szép krémes öntetet nem kapunk.
  2. Használhatunk turmixgépet is. Ez esetben 10-15 másodpercig turmixszoljuk az ecetet, a sót, a mustárt, s apránként hozzáadagoljuk az olaj felét. Ezután áttöltjük a keverőtálba, és az olaj másik felét már habverővel, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá. Befőttesüvegben tartjuk. Ha szétválik az emulzió, összerázzuk.
  3. Készíthetjük eleve befőttesüvegben: a hozzávalókat egyszerűen összerázzuk, azonnal használjuk (az emulzió így nem lesz olyan tartós, mint az előző két módszerrel).

 

Élettani hatása:

Alma

Az egyik legismertebb és legfontosabb gyümölcsünk. Tartalmaz A vitamint, B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint  a citrusféléké, mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. A kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén együttesen szükségesek egészségünk megőrzéséhez.

Birsalma:

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma.

Akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept a következő: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat. Ezt a receptet ajánlják azoknak a várandós nőknek is, akik émelygéssel viselik a terhességet.

Erős izomláz, húzódás esetén is jól jön az almaecet. Nem kell mást tenni csak egy kisebb törülközőt ecetbe áztatni, cayenne borssal megszórni, majd a kritikus területre helyezni, egy száraz törülközővel áttekerni, majd 5-10 percig rajtahagyni.

 

Az ecet például mérsékli a bőr viszketését és irritációját, így kiváló szúnyog-, (illetőleg mindenféle rovar-), vagy csaláncsípésre. Bőrkezelés esetén 1 liter vízhez csupán 3 evőkanál ecetet tegyünk!

Hajbalzsam helyett nyugodtan használjunk ecetet, mely fényessé és selymessé teszi majd hajunkat, ráadásul teljesen természetes módon. Hajhullás esetén, hetente háromszor ismételjük a következőt: 200 g csalánlevelet főzzünk össze fél liter ecettel és 1 liter vízzel, majd masszírozzuk fejbőrünkbe.

 

A fenti leírás nem teljes, eddigi tapasztalatainkat tükrözi. Ne szabjon Ön se határt kreativitásának, mert lelket visz az ételbe, az életbe. Üdvözlettel, Péter és Linda