RedLyn

petlyn_csipos szosz

Ebben a pépes, krémes szószban a cseresznye ecet (55%), a hagyma, a csípős paprika, az édes paprika, a só és a bors harmonikusan összeérett és kellemesen csípős. Csípőssége csekély, a gyermekeink is fogyasztják.

Javasolt bolti árak:
100 ml   950,-Ft
250 ml   2100,-Ft

Felhasználása:

Nem kell elhagynia, kicserélnie jól bevált receptjeit, ahhoz, hogy izgalmasabbá tegye ételeit!
A régi, jól bevált rutinhoz adjon pár evőkanál megfelelő ízű ecetet…

Fűszer a főzéshez:

Mindenféle levesek csodálatos fűszere lehet a RedLyn szósz, mint pl.: zöldbab, bab, lencse, gulyás, palóc, halászlé, hagyma, gomba, burgonya, karfiol, lebbencs, tojásleves. Ízét nemcsak kiemeli, hanem teltebbé és különlegessé varázsolja.

A tésztákkal is jó barátságban van, akár a raguba keverve, akár a kész tészta tetejére téve. Jól illik: a különféle spagettikhez, makarónikhoz, lasagnákhoz.

Pörköltek, pecsenyék, fasírtok, raguk, sültek, rostélyosok fűszere.

Gombás ragut és gombát vadasan egyaránt készíthetünk vele.

Rakott burgonya, karfiol tetejére csepegtetve mennyei.

Főzelékek fűszere:

Tök, zöldbab, bab, lencse, burgonya főzelék kiváló fűszere.

Pácok fűszere:
Különféle húsokat pácolhatunk benne úgy, hogy a megszokott páchoz 1-2 evőkanál RedLynt adunk, vagy tisztán csak a szószba forgatjuk a húst.

Élettani hatása:

Vöröshagyma

A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6, C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított.

Paracelsus azt mondta róla:”A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”. Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.

Bors

A só után a bors a világ legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere. Eredetileg Indiából származik, és már időszámításunk előtt 4000-ben is használták, 1000 körül pedig már termesztették is. Az ételízesítés mellett az orvostudomány és a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokgyulladást és a köhögést, köptető hatása van. A történelem folyamán szifiliszt, kolerát is gyógyítottak vele, de a gyulladt szem kezelésére is használták. Mangán, K-vitamin és vastartalma nagyon magas.

Fűszerpaprika

Minden zöldségféle közt a paprika a leggazdagabb vitaminforrás, négyszer-ötször annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Az igazsághoz tartozik, hogy az őrölt fűszerpaprikában a raktározás ideje alatt a C-vitamin mennyisége fokozatosan csökken. A légmentes, fényzáró csomagolás azonban lassítja, csökkenti a vitamin leépülését. Nagyon gazdag A-vitaminban is a magyar paprika: a benne lévő provitaminokat (elő vitaminokat) a máj alakítja át az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminná. A felnőtt ember napi 2 mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt fűszerpaprika biztosítja. Jelentős (10-12%) cukortartalma is van a paprikának, melynek 90%-a szőlőcukor. Az őrölt fűszerpaprikában a nyersrost tartalom 20-24%. Fontos alkotórészei az illóanyagok, fehérjék, szerves savak és ásványi anyagok, melyek kellemes, fűszeres ízét, aromáját adják. Az őrleményben lévő magolaj antioxidáns hatásával biztosítja, hogy a paprika nem avasodik. Szent-Györgyi professzor fedezte fel azt is, hogy a fűszerpaprika- az érrendszer számára fontos – P-vitamint is tartalmaz. Van a paprikában azonkívül B1- és B2-vitamin is.

Cseresznye

Kifejezetten sok A-vitamint, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá folsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat.

 

A fenti leírás nem teljes, eddigi tapasztalatainkat tükrözi. Ne szabjon Ön se határt kreativitásának, mert lelket visz az ételbe, az életbe. Üdvözlettel, Péter és Linda