Technológia

Családi vállalkozásunk fő célja a gyümölcsborecet készítés. Területeinken ökológiai gazdálkodással, vegyszermentesen termesztjük kiváló minőségű, magas beltartalmú gyümölcseinket.
A gazdálkodásunkat Marie-Luise Kreuter, Baji Béla és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány  könyvei inspirálják. A szüretelés kézzel történik, az érett gyümölcsökből kíméletesen kinyerjük a leveket, melyből – borászati technológiával a Gyümölcsbor törvény előírásainak  betartásával – gyümölcsbort készítünk. A gyümölcsbor, a gyümölcs nemének megfelelő ital, csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő cukorból alkohol lesz.  Az úgynevezett “hideg eljárással” készített gyümölcsborokban a gyümölcs íze, zamata és vitamin tartalma csak kis mértékben változik. Nem használunk ként és derítőszereket , ezért laktózra, gluténre, és tojásfehérjére érzékenyek is fogyaszthatják.

A gyümölcsbort anyaecettel beoltva tovább erjesztjük ecetté – a kézművesecet szabályainak megfelelően – ami nagyságrendileg 1 hónapot vesz igénybe. Ezután saválló tartályban, pincében pihentetjük, érleljük és folyamatosan fejtjük. Leghamarabb 3 hónapnyi érlelés után kerül palackozásra. Nem szűrjük, így az értékes vitaminok és enzimek benne maradnak az ecetben. Ez adja opálos színét és ettől lebegnek benne pici pelyhek, amik idővel az üveg alján pihennek meg.