Kökényes

petlyn_kokenyes2

Javasolt bolti árak: 

100ml   900,-Ft
250ml   1900,-Ft

Ez egy kökény ágyon érlelt vörösborecet. Illatában meggyre emlékeztet, ízében konyakos meggy, fanyar utóízzel.

Felhasználás:

Nem kell elhagynia, kicserélnie jól bevált receptjeit, ahhoz, hogy izgalmasabbá tegye ételeit!
A régi, jól bevált rutinhoz adjon pár evőkanál megfelelő ízű ecetet…

Mártások fűszere:

Erdei gyümölcs, meggy és vadas mártásunkba belecsempészhetjük az erdő ízét ha 1-2 teáskanál Kökényes gyümölcsborecetet teszünk hozzá. Ekkora mennyiségben nem érződik az ecet szúróssága, viszont pikánssá teszi azt.

Saláták fűszere:

Cékla , bab, lencse salátánkat nemcsak ízletesebbé, de könnyebben emészthetővé is teszi a Kökényes ecet, mert az ecetsav segít a fehérjék lebontásában.

Fűszer a főzéshez:

A párolt vöröskáposzta ízéhez nagyon jól illik a meggyes, kissé fanyar ízvilág.

Mézes ketchupos pácot fűszerezhetjük 1-2 evőkanál Faeper, Kökényes vagy Szilva-bodza ecettel. Amellett, hogy az ecet puhítja a húst, halványan megjelennek a gyümölcsök ízei.
4 ek. ketchup, 2 ek. méz, só, bors, 2 ek. gyümölcsborecet. Ezt a pácot lehet használni csirkeszárny, csirkecomb illetve oldalas elkészítésénél.

Fröccs alap:

Igazán frissít, egészséges és alkoholmentes! Gyümölcsboreceteink kiváló fröccs alapok.

1 – 1.5 cl gyümölcsborecet és 2 dl jéghideg szódavíz.

Amellett hogy finom,  segíti a máj működését, serkenti az anyagcserét, fokozza a bélműködést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és elősegíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Ezenkívül csillapítja az éhségérzetet, szabályozza a szervezet vízháztartását, nem utolsó sorban pedig segíti a zsírok lebontását, illetve gátolja a lerakódásukat.
Sütemények fűszere:

A tojásfehérjéből készült hab keményebb lesz, a tojás sárgája pedig habosabb, ha kikeverés közben egy kiskanál ecetet teszünk bele. Ezt a praktikát minden olyan sütemény receptnél használhatjuk, ahol a tojások fehérjét habbá kell verni, pl.: piskóták, Rákóczi túrós, máglyarakás és kevert sütemények készítésénél.

 

Pácok fűszere:

  • Gyors pác vad, marha és sertés húsokhoz:

Egyenlő mennyiségű olajat (lehet ízesített is, pl.: szarvasgombás, kakukkfüves, stb…), eldolgozunk ugyanannyi savas anyaggal, Kökényes, Alma-birs, Szilva-bodza vagy Faeper gyümölcsborecettel.
Ebbe forgatjuk meg az előkészített hússzeleteket, és 2-6 órára hűtőbe tesszük. Pácolás után a megszokott recept szerint dolgozunk tovább.

Az olaj megőrzi a hús nedvességét, az ecet sava puhítja, íze pedig fűszerezi azt.

 

  • Vizes-ecetes pác vad húsokhoz

A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál érdemes pácolást alkalmaznunk:
1,5 liter vizet 1,5 dl 5%-os Kökényes, Szilva-bodzás vagy Alma-birs gyümölcsborecettel, 40 dkg vegyes, felaprózott leveszöldséggel, 1 nagy fej vöröshagymával, 3-4 gerezd fokhagymával, 1-2 babérlevéllel, 1 kávéskanál szemes borssal, 1-1 kávéskanál borókabogyóval, korianderrel és 1 teáskanál sóval 1 órán át csendesen főzünk, majd hagyjuk hidegre hűlni. A lét, az előkészített húsra szűrjük. Ne használjunk túl nagy tálat, mert a páclének teljesen el kell lepnie a húst! A lefedett edényt 2-3 napra hűtőbe tesszük. Naponta átforgatjuk, azután a megszokott recept szerint dolgozunk vele tovább. Ezalatt a hús szaftosodik, puhul. Marha és disznó hús előkészítésénél is használhatjuk ezt a pácot.

 

Vinaigrette, ami lehet salátaöntet, mártás, szósz…

A vinaigrette ma is sokfelé használatos a legegyszerűbb portugál halászvendéglőtől a Michelin-csillagos nagypolgári éttermekig. Lényege az, hogy ecetet valamilyen olajjal vagy más zsiradékkal homogén emulzióvá keverünk.
Arányok:
• 100 ml gyümölcsborecet
• 3-400 ml olívaolaj (vagy neutrálisabb olaj, pl. kukorica, szőlőmag, napraforgó, olvasztott vaj, vagy más zsiradék)
• 1-2 ek dijoni mustár
• 2-3 csipet só (a mustár mennyiségétől függően)
Az emulziót többféleképpen készíthetjük.
1. Keverőtálban habverővel összekeverjük a borecetet, a sót és a mustárt. Az olajat apránként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett, míg szép krémes öntetet nem kapunk.
2. Használhatunk turmixgépet is. Ez esetben 10-15 másodpercig turmixoljuk az ecetet, a sót, a mustárt, s apránként hozzáadagoljuk az olaj felét. Ezután áttöltjük a keverőtálba, és az olaj másik felét már habverővel, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá. Befőttesüvegben tartjuk. Ha szétválik az emulzió, összerázzuk.
3. Készíthetjük eleve befőttesüvegben: a hozzávalókat egyszerűen összerázzuk, azonnal használjuk (az emulzió így nem lesz olyan tartós, mint az előző két módszerrel).

 

Élettani hatása:

Kökény

A kökény húsa zsírcsökkentő hatású, a fogyókúrázók nagy hasznát vehetik. Anyagcsere szabályozó, emésztési zavarok esetén fogyasztható, a bogyó főzete bélhurut esetén, a lekvár hasmenés esetén tehet jó szolgálatot.

Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vesét, a vért, a vértisztító teák összetevője.

Immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Jótékony hatással bír a szív és érrendszerre, idegerősítő.

 

A fenti leírás nem teljes, eddigi tapasztalatainkat tükrözi. Ne szabjon Ön se határt kreativitásának, mert lelket visz az ételbe, az életbe. Üdvözlettel, Péter és Linda